RAKPART 2021

Hol?

Id. Antall József rakpart  

Mikor?

2021  

Mi volt ez?

2021 nyarán belekóstolhattunk abba, mennyire szuper hely is a rakpart, ha a dübörgő autóforgalom helyét átveszik a napozóágyak, növények, tollaspályák, ugróiskolák, dizájnbútorok. A folyó partjára kísérleti jelleggel városi nappalit varázsoltunk, és az emberek imádták. 

Miért szeretjük?

Tavaly nyáron a Főváros – kihasználva a rakparti fejlesztések miatt létrejövő amúgy funkciótlan zárványterületet – egy kísérletező, kreatív közteret hozott létre az alsó rakparton a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között. A projekt célja az volt, hogy két hónapon keresztül különböző urbanisztikai eszközökkel a városlakókkal közösen próbáljuk ki és mutassuk meg, hogyan lehet máshogy használni egy betonba öntött közterületet, mint ahogy azt a hétköznapokban megszokhattuk. Az ilyen akciók általában rövid távra szólnak és a költségvetésük is elenyésző egy-egy nagyberuházáshoz képest, de közben meg éppen így lehet elérni hosszú távú változásokat. 

2021 nyarán a rakpartra kikerül sok-sok pad, ahol délután-este nagyobb társaságok ücsöröghettek, fröccsözhettek, társasozhattak, a vízpart mellett pedig hatalmas napozóágyak nyújtóztak, ahonnan a város leggyönyörűbb panorámáját csodálhattuk. De volt ivókút, ugróiskola és tollaspálya is, és sok-sok növény is, amiket közösen lehetett locsolni.